През зърнения коридор в Черно море вече са минали 790 кораба.

...
През зърнения коридор в Черно море вече са минали 790 кораба.
Коментари Харесай

790 кораба са преминали през зърнения коридор в Украйна

През зърнения коридор  в Черно море към този момент са минали 790 кораба. Според министъра на защитата на Турция Хулуси Акар, размерът на доставките от пшеница, царевица и ечемик, е надхвърлил 23 400 000 тона.

40% от зърното е превозено за Европа, 30% - за Азия, 13% - за Турция, 12% - за Африка и 5% - за страните от Близкия изток, оповестява Hürriyet.

Турция  поддържа контакт със страните по " зърненото съглашение " за удължаването му.

" Продължаваме договарянията с Организация на обединените нации, Украйна и Русия, които са страни по зърнената самодейност. За повторно Украйна изрази позитивното си мнение по отношение на продължаването на самодейността. Русия също има позитивно отношение към този въпрос. Ние също Надяваме се и чакаме самодейността за зърно да продължи ", сподели Акар.
 Турция желае удължение на договорката за експорт на зърно от Украйна Обновена
Турция желае удължение на договорката за експорт на зърно от Украйна

Москва още веднъж слага условия

Припомняме, че Украйна, Организация на обединените нации и Турция се споразумяха да удължат самодейността за безвредно превозване на селскостопански артикули през Черно море с още 120 дни в Истанбул на 17 ноември 2022 година

Инициативата започва на 22 юли 2022 година и първият транспортен съд с украински хранителни артикули напусна пристанището на Одеса на 1 август. Споразумението е годно до 18 март 2023 година

Анкара работи интензивно за удължение на зърнената договорка. Това съобщи по-рано този месец турският външен министър Мевлют Чавушоглу. 

Русия предизвести, че ще се съгласи на удължение на съглашението единствено в случай че бъдат взети под внимание ползите на нейните лични аграрни производители.

Според Москва страните, наложили ѝ наказания, не вършат задоволително, с цел да облекчат рестриктивните мерки върху износа на Русия, по-конкретно този на торове.
 Украйна и Организация на обединените нации приканват за удължение на зърнената договорка
Украйна и Организация на обединените нации приканват за удължение на зърнената договорка

Москва обаче към момента не е оповестила желанието си

Западните сили постановиха строги наказания на Русия поради нахлуването ѝ в прилежаща Украйна преди повече от година. Въпреки че съветският експорт на храни и торове не предстои на наказания, Москва твърди, че рестриктивните мерки върху нейните заплащания, логистика и обезпечаване на товарите са " спънка " за сходни доставки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР